Meltblown Kumaş Testleri - Koruyucu Eldivenler (ISO 21420)

Koruyucu Giyecek Testleri

Meltblown Kumaş Testleri - Koruyucu Eldivenler (ISO 21420)

Meltblown kumaşların (eriyik üflemeli dokumasız kumaşların) başlıca özellikleri şunlardır:

Meltblown Kumaş Testleri - Koruyucu Eldivenler (ISO 21420)

  • Rastgele fiber yönlendirme
  • Mekanik dolanma ve sürtünme kuvvetlerinden güç elde eden, düşük-orta arası ağ mukavemeti
  • Genel olarak yüksek opaklık (şeffaf olmama)
  • Fiber çapı genelde 0,5-30 μm arası, ancak tipik olarak 2-7 μm
  • Temel ağırlık 8-350 g/m2 arası, ancak tipik olarak 20-200 g/m2
  • Mikrofiberlerin, iyi yalıtım ve filtrasyon özelliği için yüksek yüzey alanı sağlaması
  • Eriyik üflemeli ağlarda, yapının katmanlaşması ve katman sayısının temel ağırlık ile artması

Güçlü özellikleri yanı sıra meltblown malzemelerin kusurlu yönleri de bulunmaktadır. Örneğin hava akımındaki kontrolsüz türbülans yüzünden ve serme sırasında ve sonrasında liflerin hareketi yüzünden halkalanma olmaktadır. Aşırı yüksek sıcaklıklar veya çok düşük polimer molekül ağırlığı yüzünden çekme olmaktadır. Ayrıca çok şiddetli üfleme koşulları yüzündne uçuşma olmaktadır.

Meltblown malzemeler esasen izotropiktir. Yani ağ yapısı tüm yönlerde tekdüzedir. Bu nedenle istenirse, ağdaki elyaf yönü, seçilen işlem koşulları ile eğilebilir. Polipropilenin verimi, ortaya çıkan ağların fiziksel özellikleri üzerinde fark edilir bir etkiye sahiptir. Hacmi arttıkça yoğunluk da artmaktadır. Ayrıca ortalama fiber çapı, kullanılan spesifik reçine ve seçilen işleme koşulları ile kontrol edilebilmektedir.

Bu sayılan özellikler ve koşullar, meltblown dokumasız uygulamaların alanını genişletmektedir. Bu uygulama alanlarının başında ise tıbbi kumaşlar gelmektedir. Tek kullanımlık önlükler, örtüler, sterilizasyon malzemeleri, sıhhi ürünler ve daha birçok medikal tekstil ürünlerinin üretiminde meltblown dokumasız malzeme kullanımı artmaktadır. Koruyucu eldivenler ve cerrahi eldivenler de bu kapsamdadır.

Koruyucu eldivenlerin genel olarak sahip olması gereken gereklilikleri ve test yöntemlerini açıklamak üzere ilk olarak bir Avrupa standardı olan EN 420 standardı yayınlanmıştır. Daha sonra bu standart iptal edilerek, yerine Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından ISO 21420 standardı yayınlanmıştır. Ülkemizde de bu standart Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 21420 Koruyucu eldivenler - Genel şartlar ve test yöntemleri.

Söz konusu standart, genel olarak meltblown malzemeler dahil her türlü tekstil malzemelerinden üretilen koruyucu eldivenleri kapsamaktadır. Amaç, bu eldivenlerin kullanıcıya zarar vermemesini ve güvenli ve rahat bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır.

Kuruluşumuz, sayısız test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları arasında, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde, talep eden sağlık kuruluşlarına ve üretici firmalara, meltblown kumaş test hizmetleri kapsamında ISO 21420 standardı uyarınca, koruyucu eldivenler test hizmetleri vermektedir.

Hemen Teklif Alın

Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.

WhatsApp